mandag 4. mars 2013

Middelhavsdiett mot hjerteinfarkt


Rundt 30 prosent av hjerteinfarkt, slag og dødsfall som følge av hjertesykdom kan forebygges hos personer med høy risiko - hvis de bytter til matvarer som olivenolje, nøtter, bønner, fisk, frukt og grønnsaker.

Det viser en studie som nylig er publisert i New England Journal of Medicine .

Delt i tre gupper
Rachel Johnson er professor i ernæring ved Universitetet i Vermont og talskvinne for American Heart Association. Hun sier til New York times at studien er imponerende.

Hun forteller at bevisene på at middelhavsdiett faktisk kan redusere risikoen for hjertesykdom har vært svak og i stor grad basert på studier som viser at mennesker fra middelhavslandene har lav forekomst av hjertesykdom - noe som også kan ha andre årsaker enn maten man spiser. Mange mennesker tar medisiner for å redusere risikoen for hjertesykdom, og eksperter har vært skeptisk til om effekten av kosthold kan oppdages.

Forskerne bak denne studien har inkludert 7447 eldre mennesker i Spania som enten hadde diabetes eller andre risikofaktorer for hjertesykdom. Disse menneskene ble tilfeldig delt inn (randomisert) i tre grupper: To grupper skulle følge en middelhavsdiett - den ene med ekstra fokus på olivenolje, den andre på nøtter. Den tredje gruppen skulle følge en diett med lite fett.