mandag 4. mars 2013

Spise mer brokkoli


Brokkoli har lenge vært regnet som «supermat». Ikke bare er grønnsaken full av vitaminer, jern og kostfiber – den kan også redusere risikoen for utvikling av betennelser og ulike sykdommer. Dessuten er den kalorifattig, så du kan spise masse av den.

100 gram brokkoli inneholder cirka 34 kalorier. Her er det bare å fylle opp tallerkenen, med andre ord.

LES OGSÅ: Maten som har under 40 kalorier
Rik på kostfiber

Kalorifattig og rik på kostfiber? Jupp, brokkoli er faktisk drømmematen om du prøver å redusere vekta eller bare holde den nede.

Kostfiber gjør at du føler deg mett raskere, bidrar til god fordøyelse, forebygger forstoppelse og balanserer blodsukkeret. Om du sliter med at du rett og slett spiser for mye, vil kostfiberet i brokkolien også bidra til å få en slutt på det.

Vitaminrik

Brokkoli er rik på både A-vitamin (betakaroten) og K-vitamin, og denne kombinasjonen kan være spesielt nyttig for å opprettholde en god D-vitamin-balanse. Dersom du har for lave nivåer av D-vitamin og trenger kosttilskudd for å bygge det opp igjen – noe mange av oss gjør her i nord, bør du derfor øke inntaket av brokkoli.

C-vitamininnholdet er en annen super grunn til å få mer av den grønne grønnsaken inn i kostholdet. En kopp brokkoli inneholder faktisk hele det anbefalte daglige inntaket av C-vitamin. I tillegg kan brokkoli bidra til å hindre utviklingen av Alzheimers sykdom, depresjon, Parkinsons sykdom, demens og for tidlig aldring.

Studier viser at brokkoli kan være en nøkkel til å bekjempe Alzheimers sykdom. Brokkoli inneholder nemlig antioksidanten sulforafan, som kan bidra til å holde hjerne frisk og rask lenger.

Sulforafan, som også produseres i kroppen, får kroppen til å beskytte hjernecellene fra å bli angrepet og ødelagt av frie radikaler. Alle produsererfrie radikaler, men for mange av dem kan bidra til å skade kroppen. De hevdes å være årsaken bak mange livsstilssykdommer.